Skyhigh TV

Nieuws

Tatum Dagelet en Frans Duijts op zoek naar maatjes

Televisieprogramma Maatjes Gezocht op 17 oktober van start.

Presentatoren Frans Duijts en Tatum Dagelet gaan in een nieuw televisieprogramma op zoek naar maatjes voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. In Maatjes Gezocht gaan zij op bezoek bij mensen die om uiteenlopende redenen wat hulp in het leven kunnen gebruiken. Kijkers kunnen zich via www.maatjesgezocht.nl opgeven als maatje voor iemand die ze in de uitzending hebben gezien. Op 17 oktober trapt Tatum de serie af op NH en AT5 en op 21 oktober start het programma op Omroep Gelderland gepresenteerd door Frans.

Maatjes Gezocht wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds. Het grootste sociale fonds van Nederland voert al jaren campagne om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren maatje te worden. Maatjes zijn onmisbare vrijwilligers en de vraag is groter dan het aanbod. In het programma wil het Oranje Fonds laten zien dat je je op verschillende manieren in kunt zetten als maatje. En dat het niet alleen leuk is voor de ander, maar dat je er als vrijwilliger ook veel plezier aan kunt beleven.

Paardrijden en mannendingen doen

In Maatjes Gezocht zien Tatum en Frans dat je op allerlei manieren een verschil kunt maken in het leven van een ander. Bijvoorbeeld door samen te gaan fietsen of wandelen, door met iemand de Nederlandse taal te oefenen of gewoon samen een kopje koffie te drinken. Zo ontmoet Tatum de 30-jarige Sanne uit Haarlem. Zij is dol op paardrijden, maar doordat zij het Syndroom van Down heeft kan zij niet zelfstandig naar de manege komen. Daarom zoekt ze iemand die net zo’n paardengek is als zij om haar af en toe te begeleiden. En Frans is een dagje opgetrokken met de 23-jarige Dave uit Ede. Hij heeft een lichte verstandelijke beperking en contact leggen is voor hem daardoor niet altijd makkelijk. Hij zoekt daarom een maatje dat echte mannendingen met hem wil doen, zoals biljarten of naar de kroeg.

Tatum: “Ik vind het fantastisch dat ik door dit programma mensen met elkaar in verbinding kan brengen. Die verbinding is zó belangrijk voor onze samenleving. Er zijn zoveel mensen die eenzaam zijn of ergens hulp bij kunnen gebruiken. Ik vind dat iedereen maatje zou moeten worden. Het is een win-winsituatie: de een krijgt hulp en voor de ander is het heel fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen.” Frans: “Ik ben heel dankbaar dat ik dit programma heb mogen maken. De verhalen hebben me geraakt en verwonderd. Zo ontdekte ik dat eenzaam zijn niet per se betekent dat je alleen thuis zit. Ook mensen die omringd zijn door anderen kunnen zich eenzaam voelen. Iedereen heeft een maatje nodig in het leven.”

Maatjes Gezocht is zes weken lang te zien te zien op NH, AT5 en Omroep Gelderland. Alle portretten uit de serie zijn terug te kijken op www.maatjesgezocht.nl. Op deze website kunnen kijkers zich ook opgeven als vrijwilliger. Maatjes Gezocht is geproduceerd door SkyHigh TV.

Wouter Cornet