Skyhigh TV

Nieuws

BN-ers gaan loodzware uitdaging aan voor KNGF Geleidehonden

Tweede editie Mud Masters VIPS belooft nog meer modder, afzien en teamwork

In de tweede editie van het tv-programma Mud Masters VIPS: helden over de hindernis gaan Tim Douwsma, Jaap Jongbloed, Yvonne Coldewijer, Roy Donders, Evelien de Bruijn en Dylan Haegens samen met een vriend, vriendin of familielid de sportieve uitdaging aan om voor KNGF Geleidehonden mee te doen aan een heftig obstacle run parcours. Met hun inzet vragen zij aandacht voor de geleidehonden. De race staat symbool voor de hindernissen die mensen met een visuele, lichamelijke of psychische beperking elke dag met hulp van hun geleidehond overwinnen. Vanaf vandaag roepen de BN´ers op om hen te sponsoren voor deze loodzware race via de speciale actiewebsite. Met foto´s en video´s delen zij hun trainingsmomenten en vragen zij hen te steunen ten behoeve van de opleiding van meer geleidehonden. Hoe het de BN’ers is vergaan in de race, is zaterdag 17 juni om 20.30 uur te zien in Mud Masters VIPS: helden over de hindernis bij SBS6.

Steun voor meer hondenhelden
De teams die tegen elkaar gaan strijden, zijn; acteur en zanger Tim Douwsma en zijn broer Rick, presentator Jaap Jongbloed met zijn zoon Kim, actrice en presentatrice Yvonne Coldewijer met haar beste vriend Jasper, stylist en zanger Roy Donders met zijn neef Jari, presentatrice Evelien de Bruijn met goede vriend en sportpresentator Toine van Peperstraten en de populaire vlogger Dylan Haegens met zijn vriendin Marit Brugman. Het loodzware Mud Masters VIPS parcours zal dit jaar echt afzien zijn met meer modder, meer obstakels en verrassende uitdagingen. Teamwork is essentieel. De zes duo´s verleggen samen hun grenzen, overwinnen de meest uitdagende hindernissen van het ruige Mud Masters parcours en strijden tegen de andere teams in een spectaculaire afvalrace.

Entertainment met een serieuze boodschap
Mud Masters VIPS: helden over de hindernis is een sportief entertainmentprogramma met een serieuze boodschap. Want natuurlijk komt het verhaal van de verschillende geleidehonden en hun bazen ook aan bod. Peter van der Heijden, afdelingshoofd Training & Cliëntenzorg bij KNGF Geleidehonden, licht toe: ´Nederland telt ongeveer 2 miljoen mensen die een beperking ervaren in activiteiten op het gebied van horen, zien of mobiliteit. Mensen zonder beperking staan vaak niet stil bij de dagelijkse hindernissen waar mensen met een beperking tegenaan lopen. Onze geleidehondenbazen overwinnen die obstakels met de hulp van een speciaal opgeleide hond aan hun zijde. Met de geleidehond, hun eigen held, als maatje kunnen zij zelfstandig zijn en zoveel mogelijk uit het leven halen. Dat willen we overbrengen.´

Metafoor
Met het programma vraagt KNGF Geleidehonden niet alleen financiële steun voor de opleiding van de honden. Het draait ook om meer begrip voor de positie van mensen met een beperking, waarbij de betekenisvolle rol van de geleidehond duidelijk wordt getoond. Van der Heijden: ‘De obstacle run is in die zin een metafoor voor de hindernissen die mensen met een visuele, motorische of psychische beperking iedere dag moeten nemen. Voor iemand die blind is zijn fietsen, reclameborden of vuilcontainers op de stoep onverwachte en soms zelfs gevaarlijke obstakels. Even ergens wat gaan eten vergt heel wat vooronderzoek als je wilt weten of de entree en inrichting van het restaurant wel toegankelijk zijn voor je rolstoel. Naar een winkelcentrum voor nieuwe schoenen betekent voor een kind met autisme vaak enorm veel prikkels en angstmomenten. Een simpel bezoek aan de supermarktis voor een oud-militair of politieagent met een posttraumatische stressstoornis een hele opgave vanwege de onverwachte geluiden, mensen die naast of achter je langslopen of die in de rij bij de kassa benauwend dicht op je staan. De professioneel getrainde hond heeft in al deze situaties een helpende rol.’

KNGF Geleidehonden (Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds)
KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Een (geleide)hond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden. Sinds de oprichting in 1935 zijn duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Daardoor bezit de organisatie een schat aan kennis en ervaring op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zet de Nationale Zorghonden Autoriteit tegenwoordig ook in voor mensen met andere handicaps: bijvoorbeeld mensen met een lichamelijke functiebeperking, (oud-) geüniformeerden met PTSS of kinderen met autisme. Voor het opleiden van deze honden is de stichting grotendeels afhankelijk van giften en nalatenschappen.

Uitzending:
Mud Masters VIPS: helden over de hindernis, zaterdag 17 juni tussen 20.30 uur en 22.30 uur bij SBS6.

Actiewebsite:

https://www.actievoorgeleidehonden.nl/evenement/mudmastersvips/teams

Wouter Cornet