Skyhigh TV

Nieuws

Nieuw sociaal experiment bij BNN: Dat wordt oorlog!

Vanaf dinsdag 25 april start een nieuw programma bij BNNVARA op NPO 3, genaamd 'Dat wordt oorlog!'.

In dit sociale experiment laat Jan Versteegh zien hoe makkelijk mensen tegen elkaar kunnen worden opgezet.

Jan: „Het is verbijsterend!' De kandidaten in Dat Wordt Oorlog! denken dat ze meedoen aan een realityserie, maar zijn in werkelijkheid onderdeel van een sociaal experiment dat is gebaseerd op het Robbers Cave Experiment. Dit werd in 1954 voor het eerst uitgevoerd in de Verenigde Staten. Daarin werden twee groepen jongens van 12 jaar heel simpel tegen elkaar opgezet.

In de Nederlandse versie zijn presentator Jan Versteegh en psycholoog Dr. Jan-Willen van Prooijen van de VU de poppenspelers die de teams volgens een gangbaar psychologisch proces tegen elkaar opzetten. Vanuit de control room geeft Van Prooijen direct uitleg bij de processen die de deelnemers doormaken. Ze gebruiken daarbij alles om haat en afgunst tussen de groepen te creëren; alles wat wereldleiders in oorlog in het verleden ook hebben gebruikt, zoals onrecht, honger, conflict, diefstal, manipulatie en alternative facts.

Jan Versteegh: “Het is verbijsterend om te zien hoe snel mensen zoals jij en ik tot conflict te drijven zijn. Haat is iets dat altijd onder de oppervlakte sluimert en naar boven komt als er aan de juiste touwtjes getrokken wordt. We hebben het experiment een dag eerder moeten afronden om complete escalatie te voorkomen. Deelnemers gaan echt hard tegen hard.”

Dat Wordt Oorlog! wordt vanaf dinsdag 25 april vier dinsdagen om 20.30 uur uitgezonden op NPO 3.

 

Wouter Cornet